Navigation auf uzh.ch

Suche

UZH Weiterbildung Weiterbildung für Lehrerinnen und Lehrer an Maturitätsschulen

English «good» and «bad»: Attitudes and Identity

Daten

Donnerstag, 20. März 2025, 9.30 – 16.30 Uhr
Anmeldung bis 20. Februar 2025

Kursleitung

  • Prof. Dr. Daniel Schreier, Professor für Englische Linguistik, Englisches Seminar, Universität Zürich
  • Rebekka Haerter, Assistentin für Englische Linguistik, Englisches Seminar, Universität Zürich; Lehrerin für Englisch, Kantonsschule Baden

Zielpublikum

Lehrpersonen für Englisch und weitere Interessierte

Beschreibung

Thema
English is a globally diversified language with countless regional, social and ethnic varieties. Referring to the «Complaint Tradition» in English, we introduce processes of standardization and identity-formation, illustrated with selected communities (South Africa, Singapore, United States, etc.). We discuss how English has developed locally, as a result of British legacy and contact with other languages, and how varieties are evaluated socially: what attitudes prevail, what consequences arise from language attitudes, and how language is used as an emblem of local identity for speakers? We provide historical and sociolinguistic input, give a theoretical and methodological introduction to perceptual dialectology, make literature recommendations and together, we develop materials and suggest relevant topics for in-class work.

Inhalte und Ziele
  • Learning about regional, social and ethnic varieties of English around the world
  • Understanding the motivation of attitudes towards Englishes, both standard and non-standard
  • Learning how attitudes towards English varieties can be approached and researched with students


Methoden
  • Inputreferate
  • Plenumsdiskussionen/Fragerunde
  • Gruppenarbeit mit vorbereiteten Materialien
  • Fallstudien/Übung zur Anwendung und Vertiefung

Anzahl Teilnehmende

12 – 26 Personen

Kosten

CHF 340.–

Kursort

Zentrum für Weiterbildung UZH, Schaffhauserstrasse 228, 8057 Zürich

Anmeldung

20.03.2025 - 20.03.2025 > für diesen Kurs anmelden